Maarten van Laarhoven

Een nieuw tijdperk

MAASTRICHT – Het bekende notariskantoor Huenges Wajer Joosten in Maastricht gaat verder onder een nieuwe naam: Noto Notarissen. De naam is gemakkelijker te onthouden en doet bovendien recht aan de manier waarop het notarisambt zich de afgelopen tijd ontwikkeld heeft.

De tekst op de poster in de wachtkamer is glashelder. ‘Een goede notaris’, zo staat er, ‘staat met beide benen in de samenleving. Weet wat er speelt. Waar mensen van dromen en van wakker liggen en waar gevaren dreigen. Doordat wij de wereld van onze cliënten doorgronden, kunnen we ze advies geven waar ze vandaag en morgen profijt van hebben. Waar niet alleen zij beter van worden, maar ook de wereld om hen heen.’ Het opgefriste mission statement maakt deel uit van de rebranding van notariskantoor Huenges Wajer Joosten. Het recentelijk tot Noto Notarissen omgedoopte kantoor met twintig medewerkers heeft niet alleen een nieuwe naam, ook is opnieuw nagedacht over de doelstelling van de organisatie en de rol die het kantoor voor zichzelf ziet weggelegd in de samenleving.

“Noto geeft in één woord weer wat wij zijn: een modern kantoor dat midden in de samenleving staat.”

Thomas de Klein

 

 

Nieuw hoofdstuk

Noto is een fictieve naam die beter past bij deze tijd, zetten de drie aan het kantoor verbonden notarissen, Thomas de Klein, Florentyna Petit en Philp van Oss, uiteen. „Nu beide naamgevers van het kantoor het stokje aan hun opvolgers hebben doorgegeven, is besloten het kantoor een nieuwe naam te geven”, aldus Thomas de Klein. „Bovendien geeft Noto in één woord weer wat wij zijn: een modern kantoor dat midden in de samenleving staat. Je zou kunnen zeggen dat we een pagina hebben omgeslagen en zijn aanbeland bij een nieuw hoofdstuk.”

Het uit het Latijn afkomstige woord ‘noto’, laat zich vertalen als ‘ik noteer’, een handeling die aan de basis staat van het werk van elke notaris. Maar in bredere zin betekent het ook: ‘ik merk op’, ‘ik let goed op’ of ‘ik neem nota van’, denk aan het Engelse werkwoord to notice.

“We zijn juridische duizendpoten die van veel aspecten in het recht op de hoogte moeten zijn. Onze rol is zo breed dat we raken aan elk puntje in de maatschappij.”

Florentyna Petit

De nieuwe naam past bij de manier waarop een modern notariskantoor als Noto Notarissen wil opereren, zegt Philp van Oss. „De wereld van het notariaat is omvangrijk. Als notaris krijg je te maken met alle aspecten van het leven. Soms is er sprake van grote vreugde, soms heb je ook te maken met intens verdriet. Door goed te luisteren naar de mensen kun je ze vaak echt helpen.”

Volstrekt onafhankelijk

Als notaris heb je aan de ene kant een zakelijke rol te vervullen en ben je strikt gebonden aan de bepalingen in de Wet op het notarisambt uit 1998, die zegt dat je volstrekt onafhankelijk moet opereren, vult Thomas de Klein aan. „Aan de andere kant ben je ook een luisterend oor. Als notaris moet je precies weten hoe bepaalde zaken in elkaar zitten en hoe mensen zich tot elkaar verhouden. Vaak betekent dat dat je diep doordringt tot de privélevens van mensen.”

Florentyna Petit heeft juist vanwege de veelomvattendheid van het ambt voor het notariaat gekozen, zegt ze. „We zijn juridische duizendpoten die van veel aspecten in het recht op de hoogte moeten zijn. Onze rol is zo breed dat we raken aan elk puntje in de maatschappij.”

Er is bijna geen plek te bedenken waar je meer in de samenleving staat dan een notariskantoor, is ook de ervaring van Thomas de Klein. „Wij bedienen de doorsnee van de samenleving. We zorgen ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen. Dat doen we door de spreekruimtes wat gezelliger aan te kleden, maar ook door goed op te letten en tijdens gesprekken actief mee te denken met cliënten en ons te verdiepen in hun situaties. Soms zegt iemand bij het opstellen van een testament: ‘Denk ook eens aan mijn nichtje’. In andere gevallen moeten we ervoor zorgen dat na iemands overlijden zijn of haar kat goed verzorgd wordt.”

“Onze wens om midden in de maatschappij te staan, schept ruimte voor een wat ander contact met onze cliënten.”

Philp van Oss

Informeler

Een van de specialismen van Noto Notarissen is het juridisch begeleiden en adviseren van mensen die jarenlang in het buitenland hebben gewoond en op het punt staan blijvend terug te keren naar Nederland. „Vaak staan ze ervan versteld wat er in juridisch opzicht allemaal komt kijken bij een remigratie. Door eerst bij ons langs te komen, kunnen ze vaak voorkomen dat ze veel belasting moeten betalen.”

Wat opvalt is dat de jongere generaties anders tegen het vak van notaris aankijken. „Nog niet zo lang geleden gingen de mensen nog in hun beste kleren naar de notaris”, zegt Florentyna Petit. „Bij mensen van mijn leeftijd zie je dat niet zo gauw meer. Tijdens gesprekken schakelen ze vaak al snel over op ‘je’ en ‘jij’.” Ook Philp van Oss ziet dat de contacten met cliënten de afgelopen jaren informeler zijn geworden. „Het is zeker niet zo dat de notaris helemaal van zijn voetstuk is gevallen, maar onze wens om midden in de maatschappij te staan, schept wel ruimte voor een wat ander contact met onze cliënten. Ook intern gaan we op een losse manier met elkaar om. Je moet een soort familieband met elkaar hebben om een familiekantoor te kunnen zijn.” 

www.noto-notarissen.nl

Noot: Dit artikel verscheen eerder in Chapeau Magazine.

Meer artikelen.