Catharina Burgman

Het feest van Waarde brengers

MAASTRICHT – De kleine ondernemers, de goede burger en de multinational. Bijna iedereen dus. Je bent een buitenbeentje als je niet meepraat, of veel belangrijker, meedoet. Je wil er iets mee. We moeten er allemaal iets aan doen. Het klimaat. We maken ons zorgen, maar zien ook kansen. Dus we ondernemen. In het klein. Een groene bak op je balkon. Of iets groter. Lokaal gemaakt design kopen. Of groots. Een heuse duurzame onderneming oprichten. Dit is hét moment. We zien niet alleen veel bedrijvigheid rondom het klimaat. Ook op het gebied van diversiteit, inclusiviteit en gendergelijkheid heeft een deel van het bedrijfsleven het voortouw genomen. Er is een paradigmaverschuiving gaande. En daar zijn wij, met velen, heel blij om.

Belangrijkste (lees: waar wij zo blij van worden) is dat waarde brengers hoogtij vieren. Maatschappelijk bewustzijn is in volle glorie. Een voorhoede van bedrijven neemt bepalende beslissingen met langetermijnvisie. Dat doen ze niet om een witvoetje te halen bij de consument. Het levert vertrouwen en een betere toekomst op, op de lange termijn. Oftewel winst, niet alleen in centjes uitgedrukt.

Opvallend is dat de politiek ook van alles wil. Maar ze bewegen wat stroef en zijn niet leidend. Vandaag de dag kan je met je idealen beter terecht in het bedrijfsleven. Ook al zou overheidsactie en bemoeienis moeten helpen, wetten staan nu weleens in de weg voor bedrijven. Misschien wil de politiek het te perfect of is het te complex. Maar ook al mist perfectie ook nog in het bedrijfsleven, dat is ons inziens niet zo erg. Er is natuurlijk veel scepsis en er zijn nog maar weinigen die het klimaat voor 0% belasten. Een klimaatsucces willen ze delen, maar het risico bestaat dat een klimaatfalen wordt uitgelicht wanneer ze naar buiten treden. Bovendien kent reclamepraat nog maar weinig waardering. Hoe moeten bedrijven hiermee omgaan?

“Het enige verhaal dat zin heeft is het echte verhaal”

Catharina Burgman

Ben je nog niet 100% klimaatverantwoordelijk, economisch circulair én gendergelijk? Het enige verhaal dat zin heeft is het echte verhaal. Elke onderneming begint met een plan, een idee waar een vraag ligt, een ideaal. Dat is waar het om draait, waar je verschil maakt en waarmee je de bühne op kan. Vertel vooral wat je wel doet. Succes mag gevierd worden. Gaan dingen niet goed? Erken het. Out in the open. En zoek naar oplossingen. Want zonder eerlijkheid geen geloofwaardigheid en sympathie. Transparantie is tijdloos en tomeloos belangrijk.

Meer artikelen.