Viastory

Kunnen we Black Friday nog aan onszelf verkopen?

MAASTRICHT – Op 25 november (en inmiddels ruim ervoor en erna) is het Black Friday. Koopfeest. Kortingfestival. Spullenwalhalla. Overgewaaid uit Amerika en aangewakkerd door consumentisme en de zoektocht naar ‘traffic’ bij met name grote winkelketens. Heel veel voor weinig. Op het oog mooi natuurlijk, maar het wringt ook steeds meer. Want wat is de échte prijs van zoveel korting?

De schaduwkanten van consumentisme staan steeds meer in de etalage. Er liggen nieuwe vragen op de toonbank. Wie betaalt onze korting? Welke afvalstromen brengen we op gang? Hoe staan massaconsumeren en steeds schaarser wordende grondstoffen tot elkaar in verhouding? Hoe duurzaam zijn de kortingen van grote partijen eigenlijk voor kleine ondernemers, en daarmee voor de lokale economie?

Een ander perspectief
Deze en andere vragen dringen zich onvermijdelijk op als Black Friday in aantocht is. Ze leiden tot dilemma’s waar we nog niet echt onze weg in vinden. De marketing van grote ketens normaliseert hoge kortingen en kooplust, terwijl meer en meer mensen ook wel voelen dat het steeds minder klopt. Black Friday is een extreme uitvergroting van een systeem waarvan de grenzen al lang overschreden zijn.

“Black Friday is een extreme uitvergroting van een systeem waarvan de grenzen al lang overschreden zijn”

De grote vraag is: kunnen we Black Friday nog aan onszelf verkopen? Zijn er, nu de donkere kanten van het fenomeen zich scherper aftekenen, niet ook andere perspectieven nodig? Perspectieven die een andere realiteit schetsen. Die ons breed bewust maken van de gevolgen van koop- en dus productiedrang. Maar vooral perspectieven die de alternatieven aantrekkelijk maken.

De echte prijs van korting
Laten we beginnen bij bewustzijn. Sinds de introductie van ‘true pricing’, een aantal jaar geleden, worden de daadwerkelijke kosten steeds vaker in beeld gebracht. Op verschillende plekken zien we, bij verschillende producenten en retailers, de impact op de hele keten. Het gat tussen de echte kosten en het bedrag dat we betalen, blijkt onhoudbaar groot. Zeker tijdens Black Friday. Ergens betaalt iemand of iets voor onze korting. Ons voordeel gaat ten koste van mens en natuur.

Van meer naar beter
Tijdens Black Friday korten we niet alleen op de prijs. We korten op alles wat ons lief is. Zaken als schone lucht, insecten in je tuin, een buffer op je spaarrekening. Leef- en werkomstandigheden, mensenrechten zelfs, en milieu. Terwijl dat nu juist de dingen zijn die echte waarde toevoegen. Daarmee is Black Friday precies wat de benaming zegt: een zwarte dag op onze jaarkalender.

Laten we dit jaar daarom niet op zoek gaan naar de hoogste korting, maar naar de waarde van wat we niet kopen. De waarde van tijd en geld die je kunt besteden aan al die dingen die echt belangrijk zijn, zoals familie of gezondheid. Van biodiversiteit en hechtere relaties. Van geluk in de liefde of een goed gesprek. Van weten dat jouw aankoop niet ten koste gaat van een ander.

Koop minder, vraag meer
Daarom doen we een oproep aan iedereen die zich, net als wij, zorgen maakt. Koop minder, vraag meer. Vraag waar je spullen vandaan komen. Wie ze maakt en onder welke omstandigheden. Of ze kwalitatief genoeg zijn om later aan je kleinkinderen cadeau te doen. Vraag een eerlijk en duurzaam product dat lang meegaat. Vraag jezelf af hoeveel je eigenlijk nodig hebt. En als je dan iets koopt, betaal een eerlijke prijs, voor iedereen in de keten. Dan vieren we samen niet de korting, maar alles wat van waarde is.

Team Viastory Creative Agency

Meer artikelen.