Toos

Maak de verbinding

Eigenlijk draait alles in ons vak om het maken van verbindingen. Met klanten, leveranciers én collega’s. Met iedereen die ons werk uiteindelijk onder ogen krijgt. Dat is namelijk waar communicatie om draait: om contact met de ander, zo essentieel voor ieder mens. Door te communiceren leggen we verbindingen. Via het gesproken of geschreven woord, via beeld of lichaamstaal.

Helaas zeggen het aantal likes op je pagina, de hoeveelheid klanten en de grootte van je team weinig over de duurzaamheid van je verbindingen. Een duurzame band is er een die standhoudt, ook in tijden van crisis. Die gaat over meer dan gewin op de korte termijn.

Zo’n verbinding vraagt om oprechte aandacht en betrokkenheid. Om tijd. Je moet je verdiepen in wat de ander bezighoudt, in wat er speelt in zijn of haar belevingswereld. Dat laatste gebeurt naar mijn gevoel nog steeds te weinig. Ja, we stemmen onze boodschap steeds nauwkeuriger af op de ontvanger. We targetten erop los. Maar doen we dat in het belang van de ander, of in ons eigen belang?

Op korte termijn werkt dat prima. Maar het helpt je niet aan een achterban die écht voor jou kiest. Om wie je bent, waar je voor staat en bovenal uit de overtuiging iets van zichzelf terug te vinden in wat jij belooft en aanbiedt. Het maken van duurzame verbindingen gaat niet over verleiden, maar over overtuigen. Dus maak die verbinding. Vertel een eerlijk en oprecht verhaal. Daar wordt niet alleen jijzelf beter van, maar ook de wereld om je heen.

Meer artikelen.