Tom en Ankie

Waarom employer branding structurele aandacht verdient

AMSTERDAM – We schreven het onlangs al: De zorg voor talent moet een strategisch speerpunt zijn, op het netvlies van iedere manager in de organisatie én onderdeel van de visie voor de lange termijn. Bij Nextview Consulting hebben ze dat advies ter harte genomen. Want hoewel ‘designing better business’ en ‘creating a positive impact that inspires’ lekker klinken naar buiten toe; zo’n verhaal moet wél matchen met de ervaringen van werknemers, klanten en partners, vindt ook Director Growth & Talent Esther Bakker. “Dit gaat veel verder dan marketing. Dit is wat we doen. Dit is wie we zijn.”

 

Eigenlijk stond Nextview Consulting er al jaren goed op bij opdrachtgevers, partners én medewerkers. Maar, zo vertelt Esther, tegelijkertijd was het bedrijf veel te bescheiden. Werken vanuit een heldere purpose, je inzetten voor goede doelen, de focus op het maken van een positieve impact: voor Nextview voelde het als vanzelfsprekend. “Dat is hoe wij als bedrijf zijn. Voor ons is dit normaal. Maar dat is het niet. Het is echt de moeite waard om veel actiever te vertellen wie je bent en waar je voor staat. Mensen voelen zich hierdoor aangesproken en willen mét ons en bij ons komen werken, vanuit een intrinsieke motivatie.”

Nextview besloot hun manier van werken en unieke bedrijfscultuur vast te leggen en hier nog meer aandacht aan te geven. In 2021 startten ze samen met Viastory aan het ‘laden’ van de waarden van het bedrijf (lees er hier meer over). Want wat betekent ‘we work as friends’ nou echt? En wat is ‘doing business with our heart’?

J84A9112

 

Een oprecht verhaal

“Je wilt vertellen wat je doet, en doen wat je vertelt. Het is belangrijk dat ons verhaal oprecht is en echt gevoeld wordt door de mensen die bij ons werken”, legt Esther uit. “Dat doen we bijvoorbeeld door het delen van persoonlijke verhalen van collega’s of door voorbeelden te laten zien van bijzondere projecten. En door een gerichte candidate journey en onboarding, waarin nieuwe werknemers op een hele fijne manier binnenkomen en direct een connectie krijgen met ons bedrijf.”

210202_Nextview_571_LR

 

Als B Corp-gecertificeerd bedrijf is Nextview vorig jaar nog een stap verder gegaan door zich aan te sluiten bij de doelen van UN Global Compact. Dit geeft aan dat Nextview het serieus neemt met onderwerpen als human rights, environment and labour. “Het commitment dat wij hiermee uitspreken sluit aan op onze kern en daagt ons iedere dag uit om dingen beter te doen dan gisteren. Het geeft richting en hopelijk inspireren we anderen hetzelfde te doen.”

 

Blijde boodschap

Esther praat regelmatig met collega’s die pas bij Nextview zijn begonnen. “Mensen geven aan dat ze enthousiast zijn omdat ze gedurende het hele recruitmentproces van diverse collega’s hetzelfde verhaal terughoorden. En dat ze, nu ze aan het werk zijn, ook écht voelen waar Nextview voor zegt te staan.”

“Onze collega’s zijn onze ambassadeurs. Hun verhalen zijn veel krachtiger dan wanneer ik iedere keer vanuit de HR-afdeling zou vertellen hoe geweldig het is om bij ons te werken.”

Esther Bakker

Daar is Esther extra blij mee. Want employer branding is pas echt succesvol als er niet één en dezelfde afzender is die telkens de blijde boodschap verkondigt. Als mensen zélf hun ervaringen delen, dan pas is de missie geslaagd. “Onze collega’s zijn onze ambassadeurs. Hun verhalen zijn veel krachtiger dan wanneer ik iedere keer vanuit de HR-afdeling zou vertellen hoe geweldig het is om bij ons te werken.”

210202_Nextview_871_LR

De positieve feedback van nieuwe én reeds aanwezige collega’s wordt gestaafd door goede cijfers. Want waar veel bedrijven worstelen in de strijd om talent, is Esther positief verrast door het relatieve gemak waarmee Nextview nieuwe mensen binnen weet te halen. In 2021 zijn er bijna 50 mensen gestart, dit jaar ook alweer 20. En dat op een totaal van bijna 150 medewerkers. Ook het behoud van talent gaat voortvarend. “Het verloop is gelukkig relatief laag en we doen er alles aan om dit zo te houden.”

 

Niets aan het toeval overlaten

Toch leunt Nextview niet tevreden achterover. Zo is er nu iemand aangetrokken die structureel aan de slag gaat met employer branding. Zij krijgt de opdracht om Nextview nóg beter te positioneren als werkgever. En daarnaast om de balans te bewaken met hoe collega’s het bedrijf ervaren. “Die balans is bij ons momenteel prima. Maar het is niet iets waar we altijd bewust mee bezig zijn”, legt Esther uit. “Wij vinden echter dat het aantrekken en behouden van personeel, met behulp van employer branding, structurele aandacht verdient. Op basis van onze visie en een goed doordacht plan.”

 

Het lanceren van het Nextview Manifest maakt cruciaal onderdeel uit van dit plan. Een manifest dat leunt op de waarden en principes van het bedrijf en dat stuurt op gedrag vanuit leading by example. Daarnaast zijn er ook de Nextview Benefits; incentives die het aantrekkelijk maken om voor Nextview te werken én die helemaal aansluiten op de cultuur van het bedrijf.

 

“Denk aan extra aandacht voor diversiteit binnen het bedrijf, het creëren van topvoorzieningen, partnerships met goede doelen, keuze in mobiliteitsopties, werken vanuit huis, flexibele uren en ontwikkelprogramma’s, naast het reguliere ook een persoonlijk opleidingsbudget”, somt Esther op.

 

Blij zijn op én met je werk

Een goed ontvangen benefit zijn de unlimited holidays die Nextview aan haar werknemers biedt. Dat lijkt op het eerste gezicht best spannend als werkgever. “Maar juist door die keuzevrijheid te bieden, geven we onze mensen verantwoordelijkheid over hoe ze hun werktijden invullen. En dat wordt heel erg gewaardeerd.”

 

Nextview focust tevens sterk op wellbeing. “Belangrijk in het blij maken en houden van onze mensen”, benadrukt Esther. “We zijn een snelgroeiend bedrijf. Dat biedt veel opties en kansen, maar vraagt ook dat we goed op elkaar moeten passen. Daarom stimuleren we om de lichamelijke én mentale gezondheid in het oog te houden. Zo is iedereen gekoppeld aan een talentcoach, een buddy en vergoedt Nextview een deel van de kosten voor de sportschool.” Daarnaast worden er regelmatig online en offline events georganiseerd. Zoals tijdens de voorbije coronaperiode wekelijks twee keer een half uurtje samen online sporten.

 

Naast aandacht vanuit HR voor het thema wellbeing is er binnen Nextview een mood ministry actief. “Een groep collega’s die als het ware bijhoudt hoe iedereen zich voelt en kijkt wat er beter kan”, vertelt Esther. “En die met ideeën komt, die activiteiten organiseert en die vooral goed luistert naar de behoefte van mensen. Ik ben daar heel enthousiast over. Want dit zijn de dingen die ervoor zorgen dat mensen blij zijn met jou als werkgever.”

 

Alles bij elkaar heeft de zorg voor talent Nextview veel opgeleverd. Zo zijn ze al 5 jaar op rij Great Place to Work. “En we vertrouwen erop ook dit jaar deze titel te mogen dragen”, aldus Esther. Buiten die titel won Nextview recent de Salesforce Equality Excellence Award. “Als je dan als bedrijf erkenning krijgt voor al die acties die je op beleidsniveau hebt uitgezet, kan je alleen maar trots zijn op wat we hier samen hebben neergezet”, glundert Esther. “En door continu met deze dingen bezig te zijn, ook de komende jaren, creëren we een vliegwieleffect dat een positieve uitwerking zal hebben op onze branding en groei. Daar ben ik van overtuigd.”

Meer artikelen.