Gemeente Eijsden-Margraten

75 jaar Liberation

Hoe geef je uiting aan de vreugde en dankbaarheid die een gemeenschap voelt voor haar bevrijders? Samen met de gemeente Eijsden-Margraten en haar bevolking gingen we twee jaar geleden met die vraag aan de slag.

Situatie

Eijsden-Margraten heeft een zeer actieve herdenkingstraditie. Bewoners zetten zich met hart en ziel in voor het behoud van de herinnering aan onze bevrijders. We vonden het belangrijk deze mensen te betrekken bij het formuleren van een antwoord op de vraag ‘hoe vier je 75 jaar bevrijding?’ En we wilden dat de herdenking een feest zou worden van en voor iedereen in de gemeenschap, jong en oud. Vrijheid is tenslotte van ons allemaal.

Strategie

Twee jaar lang bouwden we aan een Liberation community. We nodigden iedereen uit om mee te doen en activiteiten aan te dragen aan de hand van drie programmalijnen: eer en herinner, debatteer en doe, en vier en verbind. Het resultaat was overweldigend. Het bevrijdingsweekend in september 2019 werd er één om nooit te vergeten. Een indrukwekkend programma voor heel Eijsden-Margraten en iedereen die wilde aansluiten. Zoals de gemeente Maastricht, die zo enthousiast werd van onze plannen dat ze enkele weken voor het bevrijdingsweekend aansloot.

“Grote betrokkenheid en hechte samenwerking tussen partijen zorgden bij 75 jaar Liberation voor een crescendo en een sterke en breed gedragen communicatie”

Frans van Neer

A28I7430

Impact

Met podcasts en verhalen over bezetting en bevrijding creëerden we een document voor de toekomst. Bezoekers werden geraakt door muziek en toneel, vonden verdieping in exposities en lezingen. Maar het belangrijkste was dat de inwoners van Eijsden-Margraten met elkaar en hun bevrijders de vrijheid vierden. We deelden herinneringen en activiteiten via ons eigen platform, pers en social media.

 

Een van de hoogtepunten van het bevrijdingsweekend was het Liberation Concert, dat elk jaar op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten weerklinkt. Met een Monoloog voor de Vrijheid, een Vrijheidsmars en een performance in de openbare ruimte zetten we ons in aanloop naar het concert vrijwillig in om jongeren bij het thema ‘Bevrijding’ te betrekken. Het concert, dat wordt georganiseerd door de Stichting Margraten Eerbetoon, werd met 6400 bezoekers de drukst bezochte editie ooit.

A28I7460  A28I6648

Meer projecten.