Columbus earth center

Change your perspective

Hoe verleid je mensen tot het bijwonen van een filmbeleving die hun leven verandert? Die ze het ‘overview effect’ laat beleven en daarmee aanzet tot duurzaam handelen? Met die vraag klopt Columbus earth center bij ons aan. Een mooiere opdracht kunnen wij ons niet voorstellen, want duurzaamheid zit in ons DNA. En in ons hart.

ShiftAU_MsL_07_René de Wit kopie

Situatie

Columbus earth center in Kerkrade is een uniek museum. Als bezoeker beleef je er het ‘overview effect’: het gevoel van intense liefde en verantwoordelijkheid voor de aarde dat astronauten in de ruimte ervaren. Daarna wil je beter voor de aarde zorgen dan ooit tevoren. Maar hoe doe je dat? Wij missen bij ons eerste bezoek een antwoord op die vraag. Bovendien moeten bezoekers eerst nog in Kerkrade terecht komen. 

Columbus (LR) 7 kopie

Strategie

We kiezen een strategie op basis van drie lijnen: verdieping, activatie en verduurzaming. We stellen voor het huidige aanbod, een filmvoorstelling, uit te breiden met een expositie die bezoekers concreet laat zien wat het effect van hun handelen is: het Earth Lab. Ook biedt het Earth Lab handelingsperspectief. We schrijven mee aan de uitvraag van het tentoonstellingsontwerp en jureren mee bij de keuze voor de tentoonstellingsbouwer, het Amerikaanse Tellart. En we ontwikkelen een bidbook dat het museum helpt het Earth Lab te realiseren. 

Omdat we niet willen wachten tot de nieuwe expositie gereed is, lanceren we al in een vroeg stadium een campagne die iedereen oproept een duurzame superheld te worden, compleet een expositie met verhalen van lokale en nationale duurzame superhelden en een gids vol praktische tips. 

VIA999-Website---Case-Columbus-1   VIA999-Website---Case-Columbus-3 VIA999-Website---Case-Columbus-2

VIA999-Website---Case-Columbus-4

VIA999-Website---Case-Columbus-5

VIA999-Website---Case-Columbus-6

Community building

Parallel aan de ontwikkeling van het Earth Lab sponsoren we als Viastory de bouw van een community: de Earth Ambassadors. Mensen die met elkaar de zorg voor onze aarde delen. Samen programmeren we op actuele thema’s. Activiteiten vinden plaats in het museum: een neutraal terrein dat veel mensen aanspreekt en een pluriform publiek aantrekt. Zo stimuleren we interdisciplinaire samenwerking en zorgen we meteen voor nieuwe aanloop naar Columbus. De oplossingen die worden ontwikkeld deelt Columbus vervolgens weer met het brede publiek in bijvoorbeeld het Earth Lab, waardoor we een steeds grotere groep mensen bereiken. Samen laten we zien hoe simpel de eerste stap kan zijn. En de tweede. Zo geven we verandering door.

Earth Talk Trias Energetica (LR)-7

Earth Talk Trias Energetica (LR)-30

Meer projecten.