Maas Cleanup

Clean rivers, better business

Wat nou als we het samen doen? Dat is de vraag die een paar Limburgse ondernemers, waaronder Viastory, zich begin 2020 stellen. Wat begint met het idee van één man, groeit in een paar maanden tijd uit tot een stroom van Limburgse bedrijven en maatschappelijke organisaties. We slaan de handen ineen voor een schone Maas én duurzaam ondernemen: clean rivers, better business.

 

Groeiende beweging
We bevinden ons in goed gezelschap. De ondernemende organisaties die zich aansluiten bij Maas Cleanup gaan verder dan financiële sponsoring en zetten hun brede schouders onder het project. Samen met ons trekken IVN, Nextview Consulting, Oostwegel Collection, Salesforce, Mosa, CNME en DSM de kar. Daarnaast zijn er tal van andere organisaties, waaronder Boels Zanders Advocaten, WBL, Waterschap Limburg, Plastic Whale Foundation, Q-Park, Boels, Rabobank en Rijkswaterstaat die als sponsor en opruimer aansluiten.

Maas Cleanup 2021 (LR)-44

Samen maken we van Maas Cleanup een groeiende beweging, met jaarlijks terugkerende opruimacties en activiteiten die verdere bewustwording bij burgers en bedrijven vergroten. Op 19 september 2020 organiseren we samen met honderden IVN-vrijwilligers, van wie velen zich al jaren inzetten voor een schone natuur, onze eerste grootscheepse opruimactie. Sindsdien brengen we ieder jaar duizenden vrijwilligers op de been om zwerfafval in en rond de Maas op te ruimen, niet in de laatste plaats dankzij de gulle aandacht van de regionale en landelijke pers. Na de watersnood in de zomer van 2021 organiseren we extra acties.

Clean rivers, better business
Daarnaast organiseren we bijeenkomsten om van elkaar te leren. Toos Hofstede: “Door zelf het goede voorbeeld te geven, roepen we andere bedrijven op hun verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen op Maas Cleanup Day maar het hele jaar door. We hopen dat bedrijven, geïnspireerd door Maas Cleanup, duurzame maatregelen doorvoeren in hun bedrijfsvoering. ‘Clean rivers, better business’: daar is het ons uiteindelijk om te doen.”

Om zoveel mogelijk bedrijven en burgers enthousiast te maken om mee te doen, ontwikkelen we een merkverhaal, een strategie en een visuele identiteit. We richten samen met Salesforce en Nextview een opruimkaart in en gooien al onze kennis en ervaring in de strijd om van Maas Cleanup een daverend succes te maken. Zo geven we de Maas, van Eijsden tot de Mookerhei, de bescherming die ze verdient.

Maas Cleanup Partner Meeting (LR)-51

Maas in de Wet
En we gaan nog verder. In 2021 starten we met de werkgroep Maas in de Wet. Onder de bezielende leiding van Jessica den Outer (VN-expert rechten voor de natuur) en Nina Rijsterborgh (Boels Zanders Advocaten), samen met de Groene Trainees van IVN, zetten we de Maas op de Haagse agenda.

 

Met de petitie Maas in de Wet vragen we politiek Den Haag om van de Maas een rechtspersoon te maken, net zoals mensen, bedrijven en gemeenten dat bijvoorbeeld zijn. Zo kunnen vertegenwoordigers van de Maas veel beter voor haar belangen opkomen. Na bijna twee jaar onderzoek en maanden campagne voeren, bieden we de petitie op 29 maart 2022 aan de Tweede Kamer aan.

We lopen vooruit op de besluitvorming door bedrijven vanaf 2023 de mogelijkheid te bieden zich als voogd bij Maas Cleanup aan te sluiten. Zelf geven we, net als anders partners, alvast het goede voorbeeld door een stuk van de oever te adopteren en ons vrijwillig verantwoordelijk te maken voor het schoonhouden van deze plek. Daarmee geven we de Maas alvast een eigen stem tegen bedreigingen.

De opruimactie brengen we in het voorjaar van 2023 extra onder de aandacht door in onze campagne-uitingen aan te haken bij de Provinciale Staten-verkiezingen. Die vinden enkele dagen voor Maas Cleanup Day plaats: hét moment om alle inwoners van Limburg, vooral de kiezers en politici, nog een keer te wijzen op het belang van een machtige Maas.

Meer projecten.