Gemeente Eijsden-Margraten

Dichtbij het leven

We kennen de tijd. We respecteren de tijd. De Maas en het Heuvelland. De graften en de droogdalen. De bossen en de grotten. Ze bieden een spannend contrast in onze gemeente.

De tijd bepaalt hoe het landschap eruitziet. Op het ritme van de seizoenen worden de vruchten gegeten, de gewassen ingezaaid en de groenten geoogst. De tijd bepaalt welke feesten we vieren, welke vlaggen we uithangen en welke tradities we eren. We noemen dat ‘Dichtbij het Leven’.

Online magazine

Welkom in Eijsden-Margraten. Zo worden bezoekers op het online magazine ‘Dichtbij het leven’ welkom geheten. Het online magazine is een van de projecten die Viastory heeft ontwikkeld voor de gemeente Eijsden-Margraten. Op het ritme van de seizoenen nemen inwoners uit de gemeenschap de bezoeker aan de hand en delen ze hun tips, persoonlijke verhalen en herinneringen.

Op deze manier krijgen bezoekers niet alleen ‘insider tips’, maar het online magazine zorgt ook voor een groter zelfbewustzijn bij de bewoners zelf en daarmee voor een grotere betrokkenheid bij de eigen woonomgeving. Tijdens het onderzoek naar de gemeente bleek dit een van de belangrijke opgaves die de burgemeester van Eijsden-Margraten zichzelf had gesteld.

De uitdaging

Maar er waren meer vragen bij de gemeente, toen zij Viastory vroeg te helpen bij de uitdagingen in communicatie. Hoe verhoud je je als gemeente tot je inwoners in een continu veranderende samenleving? Wat betekent het als je je als overheid terugtrekt en je als relatief gesloten organisatie ruimte moet bieden aan vraagstukken als participatie? En hoe zorgen we dat nog meer mensen de gemeente komen bezoeken en zien wat Eijsden-Margraten te bieden heeft?

Gemeenschap als opdrachtgever

De eerste conclusie die Viastory trekt tijdens het onderzoek bij de gemeente Eijsden-Margraten, is dat de gemeentelijke organisatie er is om de gemeenschap te faciliteren. Ze is daar dienstbaar aan. We moesten dus niet op zoek naar de ziel van de gemeente, maar naar die van haar gemeenschap. Eigenlijk was ook niet de burgemeester onze opdrachtgever, maar de gemeenschap.

In harmonie met elkaar

Na een uitvoerig onderzoek is gekozen voor het centrale thema ‘Dichtbij het leven’. In Eijsden-Margraten heerst in alle kernen nog een echte gemeenschapszin, waar mensen dichtbij elkaar en in harmonie met elkaar leven. En waar het verenigingsleven nog volop bloeit. De seizoenen zijn hier niet alleen zichtbaar en voelbaar in de natuur, maar ook in de activiteiten en de tradities. Het carnaval in de winter, het planten van de mei-den in de lente, de processies en bronkfeesten in de zomer en de jacht in de herfst.

“De seizoenen zijn hier niet alleen zichtbaar en voelbaar in de natuur, maar ook in de activiteiten en de tradities”

Dieudonné Akkermans

Gelaagde aanpak

‘Dichtbij het leven’ wordt niet alleen vertaald in een online magazine, maar ook in allerlei activiteiten die aansluiten bij dit thema. Zo wordt een seizoenswandeling georganiseerd met bewoners en ambtenaren, op basis van een wandeltip van een van de inwoners. Met speciale ansichtkaarten kunnen mensen elkaar voor deze wandeling uitnodigen.

 

Met het project ‘adopteer-een-kern’ worden werknemers van de gemeente uitgedaagd de gemeenschap in te duiken en te ontdekken, om vervolgens als een ware ambassadeur het verhaal van die kern over te brengen aan collega’s. En op sociale media worden inwoners van van Eijsden-Margraten in beeld gebracht en aan het woord gelaten. Met de bijzondere momenten tijdens een van de traditionele feestdagen, maar ook met het leven van mensen van alledag.

 

‘Dichtbij het leven’ kent dus een gelaagde aanpak, waarbij zowel inwoners, bezoekers als medewerkers van Eijsden-Margraten dichterbij de gemeenschap komen. Het is bovendien een aanpak die zich steeds verder ontwikkelt, onder de vlag van ‘Dichtbij het leven’ zullen de komende jaren ook andere projecten worden gerealiseerd. Omdat het de moeite waard is iedereen ervan bewust te maken dat een hechte samenleving geen vanzelfsprekendheid is, maar een bijzonderheid.

 

 

Meer projecten.