Nedlin

Iedere dag beter

Stel je voor. Je hebt een groot bedrijf dat eigenlijk bestaat uit drie verschillende bedrijven. Want je levert en wast linnengoed en kleding voor klanten in drie verschillende segmenten, namelijk de horeca, de industrie en de gezondheidszorg. Die klanten zitten verspreid door Nederland, België en Duitsland. Bovendien opereert je bedrijf, omdat dit historisch zo is gegroeid, ook nog eens onder twee verschillende namen. Dan is een heldere, eenduidige positionering best een uitdaging. Maar wie nu de nieuwe website van Nedlin bezoekt, ziet een overzichtelijke, stijlvolle en tijdloze presentatie.

Eén familie, één naam

Als eigenaren Luuk en Stef de Win in 2016 bij Viastory aankloppen, weten ze dat ze behoefte hebben aan een gedegen positionering voor hun bedrijf. Maar eerst is een oplossing nodig voor de vraag waarmee ze al zo lang rondlopen: handhaven we de twee verschillende bedrijfsnamen? Viastory brengt een advies uit over de merkhiërarchie, waarin alle opties worden afgewogen. Het rapport bevat het onderbouwde advies te kiezen voor één naam: Nedlin. De kracht van de bedrijven zit immers in de bundeling ervan. Maar nog belangrijker: we hebben te maken met een heus familiebedrijf. Het bedrijf is in 1952 opgericht door de opa van de broers Stef en Luuk, die het in 2001 van hun vader hebben overgenomen.

Op zoek naar het DNA

De keuze voor Nedlin wordt direct omarmd. De omvang van één merk met een heldere positionering biedt nieuwe kansen. De aandacht kan nu worden gelegd op de re-branding van het nieuwe Nedlin. Het is onze ervaring dat een zorgvuldig voorbereidde re-branding campagne veel positieve energie kan genereren, zowel binnen als buiten een organisatie. Om een dergelijke campagne succesvol te introduceren, gaan we samen met de organisatie op zoek naar de leidende beginselen die Nedlin kenmerken. Dit doen we in een onderzoek waarbij medewerkers uit alle gelederen van het bedrijf ruimte krijgen een bijdrage te leveren.

“De re-branding van ons bedrijf was een intensief traject. Door eerst helemaal terug te gaan tot de kern en van daaruit stap voor stap op te bouwen, groeide het vertrouwen. Het proces met Viastory was echt een partnership”

Luuk de Win

De input van alle gesprekken levert interessante inzichten op. We komen erachter dat de prestatiedrang binnen de organisatie enorm groot is en dat er een cultuur heerst dat het altijd beter kan. Vader Erik verwoordt het in een interview als volgt: “Ik vrees dat we aan de mannelijke kant van de familie verschrikkelijk belast zijn met gedrevenheid”. Die gedrevenheid zit ook in het DNA van het bedrijf. Dit is voor medewerkers niet altijd even makkelijk, maar tegelijkertijd wordt het ook ervaren als de drijvende kracht in de organisatie. We maken gebruik van die kracht en buigen het onder het motto ‘Iedere dag beter’ om naar een positief gevoel. Een optimistische uitstraling die recht doet aan de prestatie- en innovatiedrang van het bedrijf.

A new day, new opportunities

We vertalen ‘Iedere dag beter’ naar ‘A new day, new opportunities’. Niet alleen omdat Nedlin werkzaam is in verschillende landen, maar vooral ook om het optimisme te laten doorklinken. Iedere dag biedt nieuwe kansen, nieuwe inzichten, nieuwe energie. Dit vormt de basis voor de volledige re-branding van het bedrijf. Een omvangrijk proces waarbij Viastory als architect en regisseur samenwerkt met verschillende partijen. Op het hoogtepunt werken zo’n vijftig mensen onder onze regie aan het nieuwe Nedlin.

De nieuwe online omgeving biedt, naast de benodigde informatie over de producten en diensten, veel ruimte voor het innovatieve karakter van Nedlin. Bovendien wordt vol ingezet op de maatschappelijke relevantie van het bedrijf, met als belangrijkste resultaat een film, waarin klanten van Nedlin de hoofdrol spelen. Bovendien worden op verschillende plekken redactionele artikelen ingezet, die behalve achtergrond over het familiebedrijf ook de bredere wereld van Nedlin uitlichten.

Er is natuurlijk meer dan online. En er is ook meer dan briefpapier en visitekaartjes. Alle personeelskleding, vrachtwagens, signing op alle locaties, gevelbelettering, apps en bedrijfspresentaties krijgen een nieuwe stijl. Luuk de Win is zeer tevreden met het resultaat. “Onze huisstijl is met twee verschillende namen eigenlijk nooit uit de verf gekomen. Nu klopt het hele totaalbeeld, maar dan ook echt tot in de kleinste details.”

65 jaar familie

Niet alleen medewerkers worden vanaf het begin meegenomen in de re-branding van het bedrijf, ook alle klanten en relaties krijgen het nieuwe Nedlin stap voor stap gepresenteerd. Als het familiebedrijf in juni 2017 haar 65-jarig jubileum viert, is dit een goede reden om groots uit te pakken.

Viastory verzorgt in samenwerking met andere partijen het jubileumfeest voor klanten en relaties. Vooral de keuze om voorafgaand aan het feest de gasten in groepjes rond te leiden in de wasserij, met medewerkers van Nedlin als gids, blijkt een groot succes. Luuk de Win: “Tijdens die avond kwam alles samen. Wij stonden als directie bij de ingang van de feestlocatie. Alle klanten die binnenkwamen, waren onder de indruk van de rondleiding en merkten op dat ons personeel zo ontzettend trots is. Dat is natuurlijk geweldig om te horen. Maar zo voelt het ook echt, we hebben onze mensen nu de handvatten gegeven waarmee ze ons verhaal kunnen vertellen.”

Meer projecten.