Provincie Limburg

Op de Pedalen

In 2017 klopt Maastricht Bereikbaar bij ons aan met de vraag een fietscommunity te bouwen. Wij zetten daar een andere vraag voor in de plaats. Uiteindelijk gaat het er namelijk niet om een community in te richten, maar om zoveel mogelijk mensen aan het fietsen te krijgen. Dat lukt alleen als fietsen vanzelfsprekend is. Richtinggevend wordt daarom de vraag: hoe maken we van fietsen de sociale norm?

Situatie

Fietsen is de normaalste zaak van de wereld. Zeker in ons kikkerlandje. En toch laten we de fiets te vaak staan ten gunste van de auto, zeker in Zuid-Limburg. Terwijl fietsen zo fijn is: je lijf wordt fitter, je hoofd waait leeg, je bespaart een hoop geld en de planeet knapt ervan op. Daarom bedenken we een plan om zoveel mogelijk mensen uit de auto en op de pedalen te krijgen. 

Strategie

We pleiten allereerst voor een regionale benadering van het thema. Fietsstimulering gaat namelijk de hele regio aan. Bovendien moeten provincie, gemeenten en relevante partners nauw met elkaar samenwerken om de beleidsachterstand die Limburg op fietsgebied heeft, weg te werken. 

Op de Pedalen

Op de Pedalen1

Daarnaast is het belangrijk dat we fietsen weer gaan waarderen. De maatschappelijke relevantie van fietsen voor onze samenleving verdient de aandacht van een breed publiek. Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een leefbare omgeving kunnen de voordelen van fietsen concreet maken. 

Poster PNG Test

Concept

De beste ambassadeurs om de fiets te promoten zijn uiteindelijk de fietsers zelf. Samen maken we de verbinding met diverse groepen mensen die we op de pedalen willen krijgen. Zo bouwen we samen aan een beweging. We richten een projectgroep op die fietsen op de agenda zet. En we vergroten onze zichtbaarheid met een online én offline platform, waar fietsers elkaar kunnen ontmoeten en we anderen inspireren en enthousiasmeren. 

 

 

TEST screenshot website ODP

 

 

 

In de zomer van 2019 bedenken we een tweede campagne. We richten ons op de voordelen van fietsen: gezond & gelukkig, frisse lucht en lokale winst. In Maastricht, Heerlen en Sittard trekken we fietsers aan hun jas voor een miniportret. En we tekenen het verhaal op van drie lokale fietshelden én van Swapfiets voor het platform en social media. Ook sturen we een Op de Pedalen-radiocommercial de ether in. 

De campagne lokt, vooral op social media veel reacties uit. We merken dat de fietscommunity groeit. Steeds meer fietsers trekken anderen óver de streep en úit de auto. Maar goed ook, want fietsen is een onmisbaar onderdeel van de transitie naar een moderne, duurzame samenleving.

Meer projecten.