Via Belgica

Vind jouw weg

Een naam die tot de verbeelding spreekt: Via Belgica. De naam is in de twintigste eeuw gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan, die dwars door Zuid-Limburg liep en de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. Maar wie nu de Via Belgica wil beleven, heeft letterlijk zijn verbeelding nodig. De weg zelf is immers niet meer zichtbaar, maar haar betekenis werkt door tot in het heden.

 

Omvangrijk project

Al ruim dertien jaar wordt op diverse terreinen en door verschillende mensen gewerkt aan het project Via Belgica. Dit heeft bijzondere en waardevolle initiatieven opgeleverd. In alles dat tot nog toe is ontwikkeld ontbreekt, echter enige samenhang en consistentie. viaStory, met Toos Hofstede als projectleider, is gevraagd Via Belgica beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Eind februari 2017 zijn we met veel enthousiasme gestart aan het project. We willen meer cohesie aanbrengen door samen met de stakeholders een duurzame communicatiestrategie te ontwikkelen. Een strategie die niet alleen de verschillende plannen en initiatieven met elkaar verbindt, maar ook de mensen die er dagelijks mee moeten werken. We willen het van de overheid naar de ‘man op straat’ brengen.

 

Een stukje geschiedenis

De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over om haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Om daarna via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken.

De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium. Ze speelde in Noordwest-Europa een hoofdrol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Heerlen.

En nu?

We besluiten al vroeg in het proces dat we Via Belgica niet langer letterlijk willen beschouwen als de oude Romeinse heirbaan. Via Belgica gaat meer over de zoektocht naar de plek waar de weg 2000 jaar geleden gelegen heeft, ze vertelt ons het verhaal van het Romeinse verleden van Zuid-Limburg. We beschouwen Via Belgica voortaan als vertrekpunt om het gebied opnieuw te ontdekken. Hiervoor geven we de gebruiker zelf de touwtjes in handen, door hem of haar zelf de beleving te laten creëren en ontdekken. In het beleefbaar maken van Via Belgica staat daarom ‘Vind jouw weg’ centraal.

Vind jouw weg

Van Keulen tot Boulogne sur-mer. Van Rimburg tot Maastricht. Via Belgica heeft het in zich ons letterlijk en figuurlijk de weg te wijzen en te doen ontdekken. We benaderen het project daarbij vanuit het landschap. Precies zoals de Romeinen dat destijds ook deden. En wat blijkt uit recent onderzoek? Het landschap is de voornaamste reden van toeristen om Zuid-Limburg te bezoeken. Wat leert het landschap ons, welke verhalen herbergt zij?

We gaan diverse tools inzetten: van fysieke markeringen in de vorm van bankjes, informatiezuilen en signing, een routeboek tot een mobiele website waarin we (location based) augmented reality, luister- en videofragmenten integreren. Samen met lokale ondernemers en vrijwilligers ontwikkelen we routes, inspirerend aanbod en werken we aan de vermarkting. Op de exacte uitwerking komen we later in het proces terug.

 

Verbindend beeldmerk

We ontwikkelen samen met een lokale vormgever een passend beeldmerk. De stijl en tone-of-voice van Via Belgica dienen herkenbaar en aansprekend te zijn voor een breed publiek. En daarvoor hoeft wat ons betreft niet noodzakelijk ‘weer iets nieuws’ ontwikkeld te worden. Het is namelijk onze ambitie om Via Belgica als internationaal merk te ontwikkelen. Als verbinder van gemeenten én landen. Het beeldmerk VIA dat in Duitsland eerder is ontwikkeld, biedt volop kansen. Het is niet alleen tijdloos maar communiceert ook goed. Dit beeldmerk dient als basis en maakt zo, in vorm, de eerste verbinding met buurland Duitsland. We verrijken het beeldmerk met een eigen letter, vormtaal, illustratie, iconografie en kleurpallet.

Community building

De komende maanden wordt volop gewerkt aan het bouwen van een vitale coalitie. Een club van ondernemers, vrijwilligers en betrokken bestuurders en ambtenaren die samenwerkt aan (toeristisch) aanbod. Dat doet we onder de noemer ‘Vrienden van Via Belgica’. Samen met de bezoekers van het gebied en de geïnteresseerden in Via Belgica vormen zij de community die we de komende jaren verder gaan uitbouwen. Ze delen ervaringen, creëren inspirerende content en maken het Romeins verleden van Zuid-Limburg zichtbaar en beleefbaar. Zodat niet alleen de naam, maar ook het project Via Belgica weer echt tot de verbeelding spreekt.

Wordt vervolgd.

Meer projecten.