Nationaal comité 4 en 5 mei

Vrijheidsmaaltijd

Vrij zijn wij
We delen de grond waarop onze levens tot bloei komen. De aarde waarin wij onze herinneringen opslaan en nieuwe dromen planten. Zo divers als de gewassen van het Limburgse land, zijn jij en ik: de mensen die er een thuis vinden. Niet in een hokje te plaatsen, niet in een hoekje te duwen. Het product van onze streek.

Hier zijn we vrij om onszelf te zijn. Maar voel je dat ook? Groots of juist heel klein: vrijheid kent 1001 betekenissen. Onvrijheid misschien nog wel meer. De vrijheid missen om met vrienden en collega’s samen te zijn. Je eenzaam voelen omdat je buitengesloten wordt. Niet uit durven komen voor je geaardheid. Je niet vrij voelen om te leven in het land van je dromen.

Deel je gedachten over vrijheid met de mensen om je heen. Voel je vrij om hen te leren kennen: die onbekenden, de anderen. Vrij om hun beperkingen, voorkeuren of geloof in een andere god dan de jouwe te begrijpen.

Kom en schuif aan bij de Vrijheidsmaaltijd. Samen praten we over wat vrijheid voor ons betekent. We eten en luisteren. En zo divers als de mensen die aanschuiven, is de maaltijd die we opdienen. Zelfgemaakt, gekocht of gekregen. Samengesteld met producten van eigen bodem, verrijkt met de smaken van de wereld.

Vier met ons het verschil, deel de vrijheid. Aandacht doet groeien, dus zaaien we hoop en respect. En oogsten we, in ons Limburgse land, de vrijheid.

De Vrijheidsmaaltijd
In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken; onderwerpen waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven.

Vorig jaar zomer werd onze collega Toos blij verrast met een telefoontje van het Nationaal Comité 4 en 5 mei met de vraag of ze kwartiermaker wilde zijn van de Vrijheidsmaaltijd in Limburg. En natuurlijk heeft ze ja gezegd. En dus zet ze zich in om met de andere 11 kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijd een nieuwe landelijke 5-mei-traditie te maken.

Als kwartiermaker organiseert Toos onbezoldigd Vrijheidsmaaltijden in Limburg, maar dit doet ze niet alleen. Om een brede groep in onze samenleving te bereiken én om de inclusiviteit te bewaken heeft ze in een Smaakmakerscollectief haar krachten gebundeld met Leontien Mees (Maastricht Marketing), Burgemeester Dieudonneé Akkermans (gemeente Eijsden-Margraten), Ria Joosten (Ria Joosten Catering), Samefko Ludidi (dr. Ludidi), Stefan Bakx (Nextview consulting), Sharik Derksen (Bevrijdingsfestival Limburg), Robert Hoogenboom (VISTA college), Rob Cobben (De Limburger), Carol Perri (1 For All Events).

Vrijheidsmaaltijdsoep
Omdat de Vrijheidsmaaltijd dit jaar in de soep dreigde te vallen is er een Vrijheidsmaaltijdsoep door niemand minder dan Yvette van Boven ontwikkeld. Het Bevrijdingsfestival Limburg stelt maar liefst 2600 blikken soep gratis beschikbaar voor bijzondere Limburgers. Meer informatie:

https://bevrijdingsfestivallimburg.nl/vrijheidsmaaltijd/

Meer projecten.